Masajul somatic

Masajul general, cunoscut mai mult sub denumirea de masaj somatic (masaj al sistemului somatic-muschi, tesuturi subcutanate, piele, etc.) reprezinta prelucrarea manuala sau mecanica a tesuturilor moi si a sistemului muscular in vederea obtinerii unor efecte terapeutice si de relaxare, benefice organismului uman, pe termen lung sau chiar cu rezultate instantanee (relaxare, eliminarea rapida a oboselii fizice etc).
Masajul somatic reprezintă o terapie holistică ce integrează aspectele fizice, mentale, emoționale și spirituale ale fiecăruia dintre noi.

Masajul somatic poate fi utilizat cu succes ca terapie complementară pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni, dintre care menționăm:

 • Afecțiuni ale sistemului osteo-muscular (crampe, dureri musculare, pierderea mobilității, recuperare motorie după accidente);
 • Afecțiuni ale sistemului circulator (hipotensiune și hipertensiune arterială, ateroscleroză);
 • Afecțiuni ale sistemului nervos (stări de stres, insomnie, oboseală cronică, despresie);
 • Afecțiuni ale pielii (riduri, celulită, edeme).

Beneficii

Această formă de terapie ajută la echilibrarea sistemului neuromuscular. Scade tensiunea musculară, îmbunătățește postura, restabilește mișcarea completă la toate părțile corpului și crește gradul de conștientizare senzorială. El ajută mintea să devină în ton cu trupul.De asemenea, îmbunătățește flexibilitatea și este utilă în ameliorarea durerii la nivelul membrelor și ale articulațiilor.

Masajul terapeutic sau de relaxare nu trateaza doar acele parti ale corpului care necesita un tratament imediat, dar s-a descoperit ca masajul are efecte pozitive asupra circulatiei, functiilor imunitare, digestiei, sistemului nervos, cu efecte pozitive in managementul stresului.

Putem avea o personalitate pregnanta, sau un caracter integru, o fire optimista si iubitoare, o minte stralucita si o gandire pozitiva, dar ati observat ca dupa o anumita varsta, trasaturile fetei nu mai exprima cine suntem cu adevarat pe dinauntru?

De asemenea este folosit pentru alte efecte terapeutice:

 • eliminarea stresului si a oboselii;
 • atenueaza durerile si crampele musculare;
 • micsoreaza presiunea singelui;
 • imbunatateste circulatia singelui si a limfei;
 • ajuta la eliminarea toxinelor din organism;
 • imbunatateste digestia;
 • elimina durerile de cap si de git;
 • creeaza relaxare generala in organism.

Tipuri de masaj

 • masaj anticelulitic – masaj local in zonele afectate de celulita, cu scopul de eliminare a acesteia. Masajul se face de obicei pe solduri, picioare, fese, abdomen. Se folosesc creme sau uleiuri cu efect anticelulitic, pentru a spori efectul masajului anticelulitic;
 • masaj de relaxare – este un masaj general, ocazional sau periodic, cu scopul de eliminare rapida a oboselii, relaxare, si generare a unei stari generale de buna dispozitie. Este extrem de eficient in cazul starilor de oboseala accentuata, printr-o singura sedinta de masaj reusind sa se elimine oboseala acumulata;
 • masaj antistres – masaj local cu scopul de eliminare a stresului acumulat in organism din diferite motive. Se executa masaje la nivelul cefei, spate, talpi (reflexoterapie), picioare; este recomandabil 10 sedinte dand rezultate foarte bune.

Recomandări

Masajul somatic se adresează, în primul rând, acelor persoane care suferă de afecțiunile enumerate mai sus. De asemenea, acesta se poate aplica și în cazuri în care nu există o traumă musculară specifică, fiind o metodă accesibilă și eficientă pentru relaxarea persoanelor care se confruntă cu stres fizic sau psihic intens.

Acest tip de stres poate fi ușor eliminat prin ședințe regulate de masaj somatic. Pentru că este o terapie holistică, acționând asupra diverselor terminații nervoase ale mai multor structuri ale corpului, rezultatul va fi o stare generală de relaxare pentru pacient.

O altă categorie de persoane pentru care masajul somatic este indicat cu precădere sunt cei care lucrează la birou. Masajul somatic stimulează reîntoarcerea venoasă din jumătatea inferioară a corpului, revigorând câteva dintre sistemele importante ale corpului uman (endocrin, nervos sau circulator).

Restricții

Exista anumite cazuri in care, pentru moment sau pentru o perioada mai indelungata de timp nu este recomandabil sau este chiar interzis efectuarea de masaje in anumite zone:

 • pentru cei cu probleme cardiace – este interzisa efectarea de masaj in zona inimii, respectiv masajul spatelui;
 • in cazul unor afectiuni dermatologice trebuiesc evitate zonele cu probleme pentru a nu favoriza extinderea sau agravarea respectivei boli; se pot face insa masaje locale, in zone perfect sanatoase, urmind ca in urma disparitiei problemelor sa se treaca la masajul general;
 • in zonele cu varice este interzisa efectuarea masajului, fiind foarte periculos pentru pacient – cheagurile de sange pot fi deblocate in urma masajului si pot ajunge la inima, provocind probleme mai mult decit grave. Evitati masajul in zona varicelor, dar puteti efectua masaj in orice alta zona, fara absolut nici un pericol pentru organism.