Terapia Bowen

TEHNICA TERAPEUTICA BOWEN prezinta unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente in lume, in prezent. Se bazează pe teoria conform careia, odată ce se realizează relaxarea totală a corpului, se activează capacitatea propriei organismului de a redresa orice problemă a corpului și a minții, readucerea acestora la echilibru și armonie.

Tehnica Bowen este o formulă unică de re-echilibrare neuro-musculara. Lucreaza, atat prin sistemul nervos, la nivel structural si muscular, cat si prin sistemul circulator si limfatic.

Tehnica Bowen este un concept nou in manipularea corporala, nu deriva si nici nu este similara nici unei alte modalitati de abordare fizica:

  • Deplasarile osoase se re-aliniaza - desi nu se executa nici o manipulare a articulatiilor sau oaselor, ca in chiropractie.
  • Tensiunile musculare si incordarile se elimina, iar circuitul limfatic normal se restabileste - desi nu se maseaza muschii, ca in masajul terapeutic.
  • Meridianele energetice se restabilesc imediat - desi practica nu se bazeaza pe meridiane si nu se aseamana nici cu acupunctura, nici cu presopunctura
  • Echilibrul psihic se normalizeaza - desi nu este necesara invocarea unui raspuns emotional, ca in cazul terapiilor ce se adreseaza mintii si corpului deopotriva.

Istoria Tehnicii Bowen

Terapia Bowen a fost concepută de Tom Ambrose Bowen (1916-1982) in statul Victoria-Australia. Desi Tom era un om simplu si modest, fara pregatire in domeniul medical, iubirea sa pentru oameni si dorinta sa sincera de a ajuta orice persoana aflata in suferinta l-au condus la descoperirea acestei unice si uimitoare metode terapeutice.

Cea mai mare recompensa pentru Tom
era faptul ca-si putea ajuta semenii!

Tom era o persoana cu har, de o bunatate autentica si cu resursele inepuizabile in intelegerea etiologiei suferintelor oamenilor. A devenit un terapeut respectat, iar statisticile oficiale arata ca trata peste 60 de pacienti pe zi. Fiind generos si altruist nu primea bani atunci cand trata copii, pensionari, persoane cu dizabilitati sau pacienti care nu-si puteau permite sa-si plateasca onorariul. Cea mai mare recompense pentru Tom era sa poata oferi alinare celor aflati in suferinta.

Desi de-a lungul anilor, multi l-au solicitat pe Tom sa ii invete metoda lui de tratament, el a instruit numai sase persoane: Keith Davis, Nigel Love (decedat), Kevin Neave, Oswald Rentsch, Kevin Ryan si Romney Smeeton. Toti i-au pus aceeasi intrebare: de unde si cum a conceput si dezvoltat aceasta tehnica uimitoare? Raspunsul sau era intotdeauna acelasi:

A fost un dar de la Dumnezeu!

Intrreaga sa viata, simplitatea tehnicii si dupa remarcabile sustine aceasta afirmatie.

In 1974, pe cand Tom participa la Conferinta Nationala pentru Sanatate in Adelaide – sudul Australiei, ia fost prezentat Oswald Rentsch si la invitat pe acesta in Geelong sa-i invete tehnica.

Deoarece Bowen nu avea manuale sau insemnari, la rugat pe Oswald sa-i documenteze lucrarea si la autorizat so predea oricui va vrea sa o invete, dupa moartea sa.

In 1974, pe cand Tom participa la Conferinta Nationala pentru Sanatate in Adelaide – sudul Australiei, ia fost prezentat Oswald Rentsch si la invitat pe acesta in Geelong sa-i invete tehnica.

Deoarece Bowen nu avea manuale sau insemnari, la rugat pe Oswald sa-i documenteze lucrarea si la autorizat so predea oricui va vrea sa o invete, dupa moartea sa.

Sotia lui Oswald, Elaine, a invatat si ea tehnica de la Bowen si dupa doi ani si jumatate, in 1976, Ossie si Elaine au deschis un cabinet naturopat in Hamilton – Western Victoria, unde practicau doar terapia Bowen ca tehnica manuala.

Dupa moartea lui Bowen in 1982, aparusera tot mai multe presiuni asupra familiilor Rentsch sa inceapa predarea tehnicii Bowen. Acest lucru nu sa intamplat pana in 1986 – patru ani dupa moartea lui Bowen – cand sotii Rentsch au inceput sa organizeze cursuri de instruire mai intai in Australia si apoi in toata lumea.

Andrew Zoppos, Instructor Superior si Membru pe Viata al Academiei de Terapie Bowen din Australia, este dedicat in pastrarea si predarea acestei terapii in forma sa originala si pura, asa cum a invatat-o de la Oswald Rentsch.


Cum funcționează

Exista cateva teorii cu privire la felul in care actioneaza Tehnica Bowen.

Una dintre acestea, sugereaza ca “miscarile” Bowen stimuleaza proprioreceptorii si fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta incurajeaza organismul sa se re-echilibreze si sa se reintoarca la starea naturala de sanatate. Proprioreceptorii asigura perceptia asupra pozitiei si miscarii corpului, si se gasc in tesutul conjunctiv, muschi, tendoane, ligamente si fascie.

Un anumit tip de receptor si in particular nociceptorul, joaca un rol foarte important in eficienta tratamentului Bowen. Nociceptorii sunt in mod special sensibili la stimulii agresivi, care afecteaza, sau potential de a afecta tesuturile. Acestia se numesc uneori si receptori de durere, dar acest termen este inselator, deoarece durerea este interpretata la un nivel superior, cerebral. Nociceptorii sunt amplasati in aproape toate tesuturile corpului, dar sunt foarte numerosi in fascie, o membrana de tesut fibros care infasoara, inconjoara, sustine si ridica muschii, tesuturile si organele corpului. Fascia creaza un spatiu intre fiecare grup de muschi, muschi individuali si fibre individuale, pana la nivel microscopic, permitand o miscare optima si sanatoasa a fluidelor catre toti muschii si toate articulatiile corpului.

Cand apare o leziune a corpului, cum ar fi o fractura a degetului de la picior, nociceptorii transmit un raspuns reflex, cu 70-120 metri/secunda, de-a lungul fibrei aferente, pana la thalamus, localizat in creier. Aceasta informatie este mai prelucrata de cortex si ulterior transmisa inapoi, prin apoi diferitelor fibre, la traumatizat, pentru a incepe procesul de vindecare, prin contractarea muschilor si inceperea procesului inflamator in zona.
Daca durerea persista o lunga perioada de timp, fascia ramane contractata spre a proteja zona dureroasa, cauzand astfel disfunctii sau restrictii de miscare ale tesuturilor inconjuratoare. Chiar dupa ce osul sa vindecat, continuam sa schiopatam, deoarece fascia restrictioneaza miscariile si continua sa-si pastreze forma.

Cu fiecare miscare Bowen, fascia este angrenata si “deranjata” pentru scurt timp, dar nu este deplasata prin forta. Cand aderenta fasciei este diminuata iar tesutul conjunctiv cicatrizat se inmoaie si se contracta, fascia isi reduce contractia. Structurile musculo-scheletale devin capabile sa-si mareasca capacitate de miscare si sa-si foloseasca tot potentialul de forta si in plus, nervii, vasele de sange si nodurile limfatice situate in aceste tesuturi relaxate, functioneaza optim.

Prin intinderea fibrelor de colagen si modificarea formei tesutului conjunctiv, realiza de miscariile Bowen de mica intensitate, nociceptorii aflati in fascie si tesut conjunctiv sunt stimulati sa transmita un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscand aceasta informatie, initiaza procesul. . de vindecare pentru aceasta etapa reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibre aferente, pentru inlaturarea inflamatiei si relaxarea fibrelor musculare si a tesutului conjunctiv.

O explicatie alternativa

Miscarile Bowen activeaza urmatoarele mecanisme de auto-vindecare:

  • Reflexul de contractie

Majoritatea miscarilor se realizeaza la origine, pe insertia sau pe corpul muschilor, unde sunt localizati receptorii celulelor Golgi, informeaza sistemul nervos despre starea de tensiune, alungirea sau contractia tesutului musculotendinos. Acesti receptori sunt stimulati in timpul miscarilor de “solicitare” si “rolare” ale tehnicii Bowen. In cazul unui circuit durere – muschi – spasm, putem intrerupe acest cerc vicios prin schimbarea stimulilor primiti de sistemul nervos.

  • Proprioreceptorii articulatiilor

Toate miscarile executate in jurul unei articulatii afecteaza direct artic-ulatia, capsula si ligamentele, care sunt puternic inervate cu proprioreceptori. Si, in acest caz, stimulii vor fi primiti de catre sistemul nervos, invitand la normalizarea functionarii articulatiei, fara a fi nevoie de o manipulare in forta.

  • Fascia

Fiecare miscare Bowen este efectuata la nivelul superficial al fasciei si afecteaza relatia dintre fascie si nervi, muschii sau tendintele ce sunt mobilizate. Fascia joaca un rol important in coordonarea musculara, aliniamentul postural si integritatea structurala si functionala. In urma unui traumatism, toate acestea vor fi afectate in mod negativ, deoarece fascia va deveni rigida, contractata, torsionata si deshidratata, asa cum demonstreaza lucrarile Idei Rolf si a multor altor osteopati. Ca rezultat direct al unei sedinte Bowen, se observa adesea slabirea aderentei, inmuierea tesutului afectat si imbunatatirea posturii si a mobilitatii, fara mobilizare fortata sau intindere.

  • Re-echilibrarea sistemului nervos vegetativ

Se pare ca Tehnica Bowen are cel mai important și profund efect în această zonă, unde este guvernat mecanismul de auto-vindecare al organismului. Sistemul Nervos Vegetativ (SNV) controleaza peste 80% din functiile corpului si este foarte susceptibil la factorii externi de stres. Majoritatea oamenilor, traiesc astazi intr-o constanta stare de stres si hiperstimulare simpatica a SNV. Vindecarea are loc atunci cand SNV trece de la dominanta simpatica la cea parasimpatica. Tehnica Bowen activeaza, ca un catalizator pentru aceasta schimbare; in timpul sedintelor, pacientii adesea adorm sau cad intr-o stare de profunda relaxare, auzindu-se cu putere peristaltismul. Aceasta indica trecerea catre dominanta parasimpatica, cu reducerea stresului la nivel profund.Aceasta poate explica de ce, doar dupa cateva sedinte Bowen,

  • Punctele Trigger

Multe din miscarile Bowen se suprapun sau coincid cu localizarea punctelor Trigger. Prin eliminarea acestor puncte Trigger, se inlatura senzatia de durere si se amelioreaza mobilitatea articulatiilor si co-ordonarea musculara.

  • Punctele de acupunctura si meridianele

Majoritatea miscarilor se suprapun peste punctele de acupunctura, iar unele traverseaza chiar doua sau trei meridiane dintr-o data. Prac-ticienii de acupunctura au corelat indicatiile si efectele miscarilor Bowen cu punctele corespondente din acupunctura. Acestia au comentat si asupra schimbarii imediate a pulsului de acupunctura, ca raspuns la miscari si proceduri. Suprapunerea acestor două sisteme ar putea explica componente energetice extrem de puternice a tehnicilor și efectului sau asupra organelor interne.

  • Memoria celulară

Oamenii de stiinta au demonstrat ca unele miscari specifice Bowen declanseaza recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea “tiparului originar” si reinstalarea parametrilor unei stari anterioare de bine si echilibru.

Cum se aplică

Tehnica Bowen este un concept nou in contextul terapiilor manuale; ea nu deriva, nici nu este similara unei alte metode terapeutice complementare.
Pacientul poate fi culcat pe un pat sau pe o masa de masaj, acoperit, intr-o pozitie confortabila, dar tratamentul Bowen se poate aplica si unui pacient asezat pe scaun.

Un tratament Bowen consta in aplicarea unor miscari delicate efectuate cu degetele asupta muschilor si tesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste sau imbracaminte usoara. Aceste miscari transmit mesaje prin sistemul nervos, reactivand memoria celulara a unei stari de bine pre-existente, sanitate, echilibru si armonie.

Delicatele miscari Bowen reactiveaza, practic, “Doctorul interior”, intr-o maniera neinvaziva si naturala. Orice dezechilibru sau dizarmonie existente in organism pot fi remediate prin reactivarea “matricei originare” adica a programului optim de functionare pentru toate sistemele.

Exista anumite pauze intre secventele de miscari, ce ofera corpului necesar pentru prelucrarea informatiilor primate, pentru formularea reactiei de raspuns si activarea procesului de vindecare.

Tratamentele se aplica, de regula, la interval de sapte zile. De cele mai multe ori, sunt necesare doar câteva sedinte de tratament, în cazul afectiunilor acute.
Rezultatele pot fi remarcabile, chiar dupa prima sedinta de tratament, deoarece corpul va continua procesul de auto-vindecare si in zilele urmatoare. De cele mai multe ori sunt necesare doar câteva sedinte de tratament pentru a rezolva afectiuni acute.

Terapeutul se poate concentra pe o problema specifica sau se poate adresa organismului ca un intreg – de o maniera holistica.
Spre deosebire de celelalte terapii manuale, Tehnica Bowen nu fooseste manipulari in forta. Terapeutul nu forteaza organismul pacientului sa execute o comanda, ci permite acestuia sa intreprinda acele actiuni necesare pentru a se auto-vindeca, in propriul sau ritm si in propriile sale limite.

Cui se adresează

Terapia Bowen este potrivita si folositoare oricui, de la nou-nascuti la persoane in varsta. Ofera alinare sportivilor, femeilor insarcinate si persoanelor cu nevoi speciale. Se adreseaza organismului la toate nive-lele: fizic, chimic, mental si emotional si da rezultate in tratarea afecti-unilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice.

Are un efect de relaxare foarte profunda, la nivelul intregului corp si faciliteaza declansarea mecanismului de auto-vindecare. Cu toate acestea, nu este nevoie sa fiti bolnavi sau sa va doara ceva pentru a benefi-cia de pe urma unui tratament Bowen! Preventia este mai buna decat tratarea – toata lumea se simte mai bine cu Bowen! Nu exista, practic, contraindicatii si nici nu poate face nici un rau!

Terapia Bowen este potrivita si folositoare oricui, de la nou-nascuti la persoane in varsta. Ofera alinare sportivilor, femeilor insarcinate si persoanelor cu nevoi speciale. Se adreseaza organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental si emotional si da rezultate in tratarea afecti-unilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice.

Doar cateva dintre afectiunile in care Tehnica Bowen si-a dovedit eficacitatea sunt:

  • Probleme scheleto-musculare si articulare (accidentari sportive, sciatica, umar intepenit, probleme la genunchi, luxatii ale gleznei, restrictie de miscare a gatului, dureri de spate, boli profesionale, etc)
  • Afectiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezica bil-iara, stomac si intestine, etc)
  • Infertilitate, chisturi ovariene si fibroame uterine,
  • Dezechilibre hormonale si emotionale,
  • Stres si oboseala cronica,
  • Migrene si dureri de cap,
  • Afectiuni respiratorii, bronsite si astm,
  • Boli ale sistemului imunitar,
  • Sechele dupa accidente vasculare,
  • Alergii, rinite,
  • Enuresis (incontinenta nocturna la copii),
  • Afectiuni neurologice
  • si multe altele…

Tehnica Bowen este o modalitate complementară, în sensul ca potențează și completează tratamentele alopate, fără ca efectele sale să fie influențate de acestea.
Mecanismele declansate de un tratament Bowen in cadrul sistemului nervos sunt foarte subtile, iar corpul continua sa lucreze cateva zile dupa sedinta. Din acest motiv, este ideal sa se evite alte terapii corporale cateva zile inainte si dupa o sedinta Bowen, pentru ca reactiona organismului la tratamentul Bowen sa nu fie intrerupt.

(sursa: www.bowtech.ro )